Unge SMARTinger med innovativ oppfinnelse

Østfold · 20 april 2018

Mikrorenseren fra Båstad skole, fra venstre Armin Ahmadi, Marius S. Nilsen, Johannes Aandstad og Sondre Hassel. Foto: UE Østfold

De er unge, de er kreative og de tør å tenke nye tanker for fremtiden. I dag møttes rundt 300 barneskoleelever fra hele Østfold for å konkurrere om å bli årets SMARTing. Og SMARTest av dem alle er fra Båstad skole i Trøgstad kommune med oppfinnelsen Mikrorenseren som skal rense avløpsvann for mikroplast.

Vil gjøre en forskjell

-Plast i havet er et kjempeproblem. Det vil vi gjøre noe med, sier Johannes Aanstad, Sondre Hassel, Amin Ahmadi og Marius Sæther Nilsen i vinnergruppa. –Vi har lært at det går an å gjøre en forskjell, og vi er superfornøyd med å vinne SMARTingen 2018, smiler de kreative guttene.

 

Juryens begrunnelse

Juryen har bestått av politikere, næringslivsrepresentanter og entreprenørskapsentusiaster fra hele Østfold. De fikk en tøff jobb med å kåre en vinner. –Potensialet til vinnergruppa er stort, og kanskje vinnerne er millionærer om noen år, sa prisutdeler Thor Edquist, ordfører i Halden. Mikrorenseren setter fokus på et av vår tids største problemer, og det er gledelig at både denne gruppa og mange andre av deltagerne setter fokus på miljø, avslutter Edquist.

 

Ordfører Thor Edquist sammen med årets Smartinger

Hva vil det si å være smart? Er det å være intelligent? Eller kunnskapsrik? Erfaren?

For oss i Ungt Entreprenørskap handler SMART om å kunne anvende kunnskap og kreativitet til å se nye muligheter. Vi er ikke født smarte. Det kan og må trenes. –Gjennom SMART får elevene skape verdier. De lærer ved å gjøre når de trener kreativiteten, samarbeider og løser problemer som ikke har en fasit. Elevene har lett etter store og små problemer lokalt og globalt, og deretter tenkt ut nye løsninger på problemene. Dette er ferdigheter for fremtiden, sier Irene Bergsland, grunnskoleansvarlig i Ungt Entreprenørskap Østfold.

 

Godt samarbeid mellom skole og næringsliv

-Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og næringsliv. I dette arbeidet er vi avhengig av gode samarbeidspartnere. Med oss i dag har vi Borregaard, Hafslund, Nexans og Sparebank1, som bidrar med både tid og kompetanse inn i skolen, sier Christer Engström, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Østfold.
–Gjennom mange år har vi hatt et godt og nært samarbeid med Høgskolen i Østfold, og lærerstudentene her har entreprenørskap som en obligatorisk del av sin praksis. Det viser at lærerutdanningen også vil tenke nytt for fremtiden, avslutter Engström.

Hele oversikten over vinnere ligger på PRESSESERVICE.
Bilder på Flickr kan brukes fritt. Foto: Ungt Entreprenørskap Østfold.