Trøndersk prisdryss under NM for ungdomsbedrifter

Trøndelag · 30 april 2019

Microwash UB - vinner av Bærekraftsprisen

Fv.: Ingeborg Solvoll, Dina Flått, Cecilie Uttian, Jenny By, Sofie Broum og prisutdeler Marcus Bruns, Storebrand.

Trøndelag samlet inn totalt sju priser under prisutdelingen under NM for ungdomsbedrifter i Lillestrøm forrige uke. Ti ungdomsbedrifter representerte Trøndelag under arrangementet.

MicroWash UB fra Thora Storm VGS vant Bærekraftsprisen under NM for ungdomsbedrifter. Dette er andre året på rad en Trøndelagsbedrift stikker av med førsteplassen i denne kategorien. Daglig leder for MicroWash UB, Dina Flått, forteller:

- MicroWash UB har lenge hatt et fokus på bærekraft, da vi mener at vi som bedrift skal være med på å skape en forskjell i samfunnet. Det at unge går fram som et eksempel for å gjøre verden mer bærekraftig vil være en effektiv måte for å endre mindre bærekraftige hverdagsvaner.

I bedriftsarbeidet satte vi et tidlig et fokus på bærekraft og valgte å ha en bærekraftig forretningsidé. Valgene vi har gjort i bedriften har hatt vært farget av fokuset på bærekraft, både når det kommer til produktutvikling, markedsføring, og valg av samarbeidspartnere.

MicroWash UB jobber med å redusere mikroplastutslippet i naturen, og har utviklet et produkt som filtrerer mikroplasten fra vaskemaskinen, ved hjelp av en tank som fungerer som et mellomledd mellom vaskemaskinen og avløpsrøret. Produktet er brukervennlig og selvrensende. MicroWash tok også tredjeplassen i kategorien størst verdiskapningspotensial.

 

Sju trønderske prisvinnere

Det var også Trøndelagsbedrifter som tok førsteplassene i kategoriene «Beste HR-bedrift» og «Beste samarbeid med næringslivet».

HappyBike UB fra KVT fikk førsteplassen for beste HR-bedrift etter å ha vist omstillingsevne i forbindelse med fusjoneringsprosessen de gikk igjennom da to bedrifter ble til en. Noize UB fra samme skole imponerte juryen for «beste samarbeid med næringslivet» med sin unike evne til samarbeid med næringslivet i utvikling, produksjon og salg av produktet sitt.

I tillegg tok Purity UB fra Thora Storm VGS 3. plass i kategorien "Beste forretningsplan" og 3. plassen som "Beste salgs- og servicebedrift", og Trøndersnadder UB fra Gauldal VGSfikk en flott 2 plass i kategorien "Beste regnskap".

 

Utvikler egenskaper for morgendagens arbeidsliv

Elevene har arbeidet med ungdomsbedrift hele skoleåret, og er tydelige på at arbeidet med ungdomsbedrift bidrar til praksisrettet læring og utvikler egenskaper som er viktige for fremtidens arbeidsliv.

- Å drive med ungdomsbedrift har for oss vært en fin mulighet til å lære verdien av samarbeid. Vi har lært mye om hvordan næringslivet fungerer i praksis og vi har fått muligheten til å utvikle egenskaper som vi kan ta med oss ut i arbeidslivet, forteller MicroWash UB.

Frank Norbeck er enig i at arbeidet med ungdomsbedrift er viktig:

- Innovatører trengs overalt i samfunnet - både i offentlige og private virksomheter. Gjennom Ungdomsbedrift får elevene bryne seg på reelle utfordringer og bruke kreativiteten sin. Kompetansen de tilegner seg har aldri vært mer relevant, fastslår Norbeck.

 

Trønderske vinnere under NM for ungdomsbedrifter

Beste verdiskapingspotensiale - i samarbeid med Ferd. 
Prisutdele: Øyvind Sandvold, porteføljeforvalter og forretningsutvikler Ferd.

1. plass: AnimalRescue/FirefenceUB fra Storsteigen vgs, i Hedmarkfylke

2.plass: FiresecUB fra Roald Amundsen vgs, i Akershus fylke

3.plass: MicroWash UB fra Thora Storm vgs, i Trøndelag fylke

​Beste HR-bedrift i samarbeid med ManpowerGroup
Prisutdeler: Maalfrid Brath, konsernsjef ManpowerGroup

1. plass: HappyBike UB fra Kristen vgs, i Trøndelag fylke

2.plass: Walk a Dog UB fra Sandvika vgs, i Akershus fylke

3.plass: Evolant UB fra Romsdal vgs, i Møre og Romsdal fylke

Juryens begrunnelse:

Bedriften har virkelig fått testet ut sin omstillingsevne i praksis. De viser til at målrettet arbeid med motivasjon, samt bred og sammensatt kompetanse, har gitt gode resultater for bedriften. Samtidig påpeker de at ansattes integritet og personlige holdninger har vært avgjørende for den reisen de har vært igjennom. Bedriften har klart med hell å gjennomføre en vellykket fusjonsprosess.

 

Spleiselagets regnskapspris - i samarbeid med Spleiselaget.
Prisutdeler Marta Johanne Gjengdal, divisjonsdirektør Skatteetaten.

1. plass: Eldregnisten UB fra Tryggheim vgs, i Rogaland fylk

2.plass: Trøndersnadder UB fra Gauldal vgs, i Trønderlag fylk

3.plass: HydroDesign UB fra Flekkefjord vgs, i Agder fylke

 

Beste forretningsplan - i samarbeid med Nordea
Prisutdeler Jon Brenden, leder bedriftsmarked Nordea Norge

1. plass: FireSec UB fra Roald Amundsen vgs, i Akershus fylke

2.plass: Co2ntrol UB fra Kongshavn vgs, i Oslo fylk

3.plass: Purity UB fra Thora Storm vgs, i Trøndelag fylke

 

Bærekraftsprisen
Prisutdeler: Marcus Bruns, Storebrand

1. plass: Micro Wash UB fra Thora Storm vgs, i Trøndelag fylke

2.plass: Easy Reuse UB fra Kongshavn VGS vgs, i Oslo fylke

3.plass: Jugo UB fra Karmsund vgs, i Rogaland fylke og Opplett UB fra Amalie Skram vgs i Hordaland fylke.

Juryens begrunnelse:

Vinneren av bærekraftprisen har funnet en helt ny og overraskende løsning på et stort, globalt miljøproblem, hvor det i dag ikke finnes gode nok løsninger. Selskapet har samarbeidet med lokale bedrifter og forskere i utvikling av produktet, de har allerede en validert prototype og en solid plan for salg og implementering.

Det synes vi er bra! For plastproblematikken trenger sårt konkrete løsninger. I Norge slippes det ut 810 tonn mikroplast hvert år fra syntetiske tekstiler når vi vasker dem. Denne Ungdomsbedriften gir oss håp om at utfordringen kan løses!

Bærekraftprisen 2019 går til MicroWash for en bærekraftig løsning på et av verdens største miljøproblemer. Vi håper MicroWash ikke bare blir en vellykket bedrift, men en fremtidig standard i alle hjem.

 

Beste samarbeid med næringslivet
Prisutdeler: Ole Erik Almlid, administrerende direktør NHO

1. plass: Noize UB fra Kristen videregående skole i Trøndelag fylke

2.plass: Animal rescue UB fra Storsteigen vgs, i Hedmark fylke

3.plass: Co2ntrol UB fra Kongshavn vgs, i Oslo

Juryens begrunnelse:

Bedriften har vist en unik evne til samarbeid med næringsliv gjennom hele prosessen, fra de undersøkte behovet for produktet i relevante bedrifter, gjennom produksjon av produktet, og til markedsføring og salg. De har satt seg inn i helseutfordringer på arbeidsplassen de siktet seg inn mot, de har hatt nær kontakt med virksomhetene i produktutviklingen, og også i salgsfasen har de hatt et svært aktivt forhold til næringslivet. Produktet er støydempende plater ment for barnehager, med en overflate som kan brukes aktivt til tegning fordi overflaten kan rengjøres. De har testet produktet i to barnehager, og allerede solgt produktet til flere andre barnehager. Bedriften reflekterer overbevisende om sin holdning til næringslivet gjennom hele prosessen, og er en fortjent vinner i en jevn konkurranse i kategorien beste samarbeid med næringslivet.

 

Beste salgs- og servicebedrift
Prisutdeler Ivar Horneland Kristensen, administrende direktør Virke

1. plass: EcoCup UB fra Kongshavn vgs, i Oslo

2.plass: Keiko UB fra Atlanten vgs, i Møre og Romsdal fylke

3.plass: Purity UB fra Thora Storm vgs, i Trøndelag fylke